Facebook Pixel
Как правилно да съчетаем цветовете на стените, пода и тавана

Как правилно да съчетаем цветовете на стените, пода и тавана

Цветовото решение на стаята е много важно за създаването на комфортно пространство. Съществуват различни хитрини с които на малките помощения да се вдъхне въздух, а просторните с много високи тавана да се направят уютни и топли. Нека разгледаме няколко варианта на цветово оформление на жилищни помещения, които могат да се използват от Вас при следващия ремонт.  

КОНТРАСТНИ СЪЧЕТАНИЯ

ярки стени, светъл таван, тъмен под

Стая в която се използва контрастна цветова гама, винаги изглежда стилно и шикозно. В допълнение, съчетаването на светли цветове с наситени тъмни тонове може отлично да коригира някои недостатъци или да подчертае достойнствата на помещенията.


 
  • За стаи с ниски тавани:
За стените използвайте ярки и тъмни цветове, като примера на снимката, или тапет с вертилана шарка или орнаменти. Може да не слагате корниз на тавана или много тънък с ширина не повече от 5 см в цвета на стените. Тавана трябва да се остави светъл, а пода – много тъмен. Благодарение на равния и наситен цвят стените ще изглеждат по-високи, а тавана ще изглежда безтегловен и летящ. Избора на тъмен под не е случаен, тъй като именно той създава дълбочината на простраството.
  • За тесни стаи с ниски тавани:
Използва се същия приьом, като в първия вариант, но в допълнение една стена се прави по-светла и контрастна на останалите наситено-цветни стени. Така може визуално да се скъси прекалено дългата стая. Друг вариант е да се оформи прозореца (ако се намира на въпросната далечна стена) със светли завеси до пода, като корниза е на тавана. В стаи с тъмни стени и под, е добре да се използват мебели с светли цветове, а декорациите и аксесуарите да са в ярки тонове. В неголеми помещения такива трикове придават необходимия обем. А ако искате зрително малко да „разместите: стените, тогава килима, дивана или леглото сложете напречно.


 

АКТУАЛЕН ГРАДИЕНТ

светъл таван, малко по-тъмни стени, тъмен под

Дневна, спалня и всяка друга стая в която се използват различни отенки на една цветова гама изглежда хармонично и традиционно. Ако сте привърженик на спокойния начин на живот и класиката ви харесва повече от другите стилове, тогава изберете цвят на черен шоколад за пода, какао за стените и кремаво за тавана. Плавното преминаване от тъмен към светъл тон носи хармония и спокойствие. Тази комбинация балансира и правилно разпределя натоварването на вертикалните и хоризонтални равнини. Това цветово съчетание на стените, пода и тавана идеално се допълва с бели, тъмно кафяви и черни первази, врати и корнизи. Цветовете на мебелите, текстила и аксесоарите се избират според Вашите желания, но винаги съобразено с топлите тонове на стените и пода.
 

СВЕТЛИНА И ВЪЗДУХ

светъл таван, светли стени и тъмен под

Ако сте избрали тъм паркет или ламинат за стая с малки размери и невисок таван, не трябва да се притеснявате, че цвета на пода ще „открадне“ скъпоценните сантиметри височина. Съветваме ви да коригирате ситуацията като използвате за стените, тавана и завесите светли и прозрачни тонове. Первазите на вратите, корнизите и подовите первази също трябва да са бели или поне подходящ цветъл цвят.
 

ПРИВЛИЧАНЕ НА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ

тъмен таван, светли стени, тъмен под

светъл таван , тъмни стени, светъл под

Изглежда странно, но този способ може да е подходящ както за стаи с високи, така с ниски тавани. Важното е цвета на стените да е навсякъде само светъл или само тъмен, и съответно пода и тавана да са в тон противоположен на стените.
 

  • За стени с ниски тавани:
В този случай ще трябва да направите таван на две нива. Идеята е в това, да се боядива с тъмен цвят основния таван, а второто по-ниско ниво на таваа да бъде светъл цвят. С този трик визуално ще „повдигнете“ ниския таван. Светлите стени ще разширят пространството, а тъмния под ще уравновеси натоварената горна част на помещението.


Add Comment