Facebook Pixel
Капризите на дървото

Капризите на дървото

Вярно ли е, че за да се съхранят класическите маркови и дизайнерски мебели, е достатъчно само едно забърсване на прах? Зависи от вида на материала и от повърхностното покритие. И от това какви грижи полагаме за тях.

Изборът на даден елемент от обзавеждането винаги изисква известен ангажимент от наша страна - трябва да бъде по наш вкус, с подходящи размери за помещението, в което ще се постави, с особен стил, функционална форма и т.н. Така че е нормално, веднъж влязъл у дома след усиленото търсене, да му отдадем нужното уважение. Преди всичко, ако е фурнирован с тънки листове дървесина (всички съвременни мебели се изработват с плоскости от шперплат, ПДЧ или MDF и са повърхностно облицовани с дърво) - с класическите клен, череша, орех, но също и венге, което отдавна се ползва с благоразположението на дизайнери и вътрешни архитекти заради своята тоналност и шарки. Или пък с тик – здравото дърво, което отново излиза на мода с поредното завръщане на дизайна от шейсетте и седемдесетте години.

Има дърво и дървесина

Ако са третирани с гланцови лакове или пък имат специални повърхностни покрития, мебелите не се нуждаят от особени грижи, а само от забърсване на праха с мека кърпа. Един най-обикновен ежедневен навик по отношение на фурнированите мебели с различни повърхностни покрития (цветни, гланцови или матови), към който е препоръчително да се прибави и периодично третиране с антистатичен препарат за предотвратяване полепването на праха. Освен пухената бърсалка за еднократна употреба Swiffer Dusters Starter Kit на Procter&Gamble препоръчва се и почистващо мляко, образуващо защитен филм, който отблъсква праха. Внимавайте обаче да не ви хрумне да прибягвате до абразивни продукти; за по-дълбоко почистване се използват специални продукти или неутрален миещ препарат. Същото важи и за мебелите от масив - за тях е препоръчително използването на влажна и мека кърпа или такава от микрофибър, с която се минава по посока на жилките на дървото, така че да бъдат грижливо почистени и най-малките пори.

Лакирани и ламинирани плоскости

Бели или с искрящи цветове, тези материали, използвани за кухни, са на гребена на вълната и при дизайнерските вещи като бюфети, библиотеки, гардероби. Обикновено лакирането се прави върху плоскост от дървени влакна със средна плътност (MDF), която на свой ред се лакира с полиестерни или полиуретанови, матови или гланцови лакове. Качеството на лакираната плоскост зависи много от самия лак. За да се гарантира трайността на цвета, някои предприятия подлагат лакираните с този метод продукти на лабораторен тест с цел да се провери тяхната устойчивост на светлина. Затова лакираните повърхности трябва да се почистват с мека кърпа и неабразивни препарати или пък с кърпа от микрофибър. В случай на упорити петна (само за гланцово лакирани повърхности) те може да се третират със силно разреден етилов алкохол. Абсолютно забранено е използването на ацетон, трихлоретилен, амоняк и абразивни пасти или стоманена домакинска тел, които биха издраскали непоправимо всичко. За почистване на ламинати решенията са меки парцали, специални миещи препарати и кърпи от микрофибър. Ако петното е упорито, необходими са гъба и течни миещи продукти или препарати за стъкла, след нанасянето на които повърхността се минава със суха кърпа, за да не се получат черти или матови участъци. При тези материали също трябва да се избягват домакинската тел, ацетонът и продуктите, съдържащи абразивни пасти, или пък прахообразните миещи препарати, които биха повредили лъскавината на покритието.

Обръщайте внимание на етикета

Добрата грижа означава не само почистване, но преди всичко правилно използване. Затова е важно да напомним, както съветва техническият отдел на Molteni&C, че всички мебели, допълнения към обзавеждане и всяка друга вещ или предмет, изработени от дърво, трябва да бъдат придружени с информационен лист. В него е описана типологията на материалите за корпуса и облицовките (дори и когато са използвани подобни на дървото материали) и точно като в лично досие са изброени дълга серия указания - от унищожаването на дървеното изделие след завършването на неговия жизнен цикъл до максималната издръжливост на натоварване на лавиците и рафтовете и, естествено, инструкциите за почистване и поддръжка.

И петното изчезва

Често се случва да сложим неволно върху рафта или плота на някоя мебел нагорещен съд или да го полеем с течност. За да поправим щетите, можем да си послужим като първо помощно средство с малки естествени методи - белите кръгове, оставени по повърхността от горещи съдове, се премахват чрез намазване с крем или паста от растително масло и сол (след няколко часа може да се излъскат). Петна от мастило върху ламинат се отстраняват с кърпа, напоена с денатуриран спирт, а тези върху нетретирано дърво - със сол и малко лимонов сок.
източник сп."Brava Casa", авт. Савина Костова


Add Comment