Facebook Pixel
Хората и огледалата

Хората и огледалата


Огледалото е толкова важна част от живота на съвременният човек, че е трудно да си представим живота без него. То е и интересен елемент от интериора на всеки дом. А когато попадне в ръцете на дизайнер с въображение може да внесе особена изисканост и стил във всеки дом.

Какво става когато се разпознаем в огледалото??

Хората са измежду малкото животи, които могат да разпознаят себеси в огледало заедно с няколко маймуни (шимпанзета, орангутани и бонобос) и може би делфините и слоновете. „Ерата на огледалото”, когато детето за първи път разпознава себе си в огледалото е позната, като критическа фаза от развитието на човека.

Има много интересен социологически експеримент – Биами, изолирано племе от Папуа Нова Гвинея не са виждали огледало до 1970 година. Антрополозите са записали техните реакциите, когато са погледнали за първи път огледало: реакции на ужас и страдание, те били парализирани. След първото сепване, покрили устата си и главата си, стояли вкаменени, взирайки се в техните образи, само стомашните им мускули издавали напрежение.

Магически огледала.

Мистични хора от целия свят се взират в отразяващи обекти – огледала, масло, вода, кристални топки, ножове и изпадали в нещо, като транс. Това е било практикувано от олмекските шамани, гръцките жреци, римсиките чародеи и средновековните магьосници. Известно суеверие, е че ако някой счупи огледало се обрича на 7 години лош късмет. Китайците вярват, че демоните стават видими само пред огледало и затова поставят огледало зад гърба си за да ги пази от зли сили.

Митове

InВ гръцката митология, математикът Архимед изобретил огромно огледало, което насочил към слънцето и изгорил римските военни кораби при атаката на Сиракуза през 212 г. Преди Христа. Нарцис се взирал във водата и не разбрал, че вижда своето отражение и се влюбил в себе си. Друг пример е от немската приказка на Братя Грим, в която зла кралица се консултирала с магическо огледало за да разбере, коя е най – красивата жена на света.

Кратка история на производството на огледала

Египетскита медни огледала.

Много преди човек да е способен да направи огледало от стъкло, огледалата са се правили от метал (мед, бронц, сребро, калай и др.). Листове метал били полирани и се използвали за огледало. Най – често с овални форми, дискове, понякога с дизайн от на гърба и често с дръжка.

Римските стъклени огледала

Стъклените огледала били изобретени от Сидон през първият век от новата ера. Затова свидетелстват открити модели. След откриването на производството на стъкло, римляните започнали да правят огледала от стъкло и метален пласт поставен отзад. В римски гробове от ІІ и ІІІ век са открити огледала с олово.

Средни векове

След откриването на стъклодухач през 14 век, огледалата започнали да се правят чрез разшираване на стъкло. След изтиване стъклата се нарязвали на парчета. Въпреки това тези огледала все още не са имали перфектно отражение.

Ренесансови живачни огледала

Метода с изпичането на пласт стъкло с тънък пласт отразяващ метал станал широко разпространен в италианският остров Мурано близо до Венеция през 16 век. Първият акт на индустриален шпиотаж е по времето на Луис XIV, който подкупил специалист от остров Мурано да дойде в Париж.

19 в. сребърно огледала

Химическият процес на покриване на стъклото със сребро бил открит през 19 в. Това откритие сложило началото на модерното производство на огледала. Технически този метод е открит в Германия от Джъстъс вон Либиг през 1835.

В днешно време огледалата се правят от тънки пластове разтопен алуминий или сребро върху плочка стъкло във вакум.

Известни приложения

- Наблюдаване на части от тялото, които е трудно или е невъзможно да се видят директно

- Самосъзерцаване.

- Шофьора на превозни срдства може да вижда идващи отзад други превозни средства

- Защитни системи, като камера

- Интериорна декорация

- Поставяне на кръстопът или на ъглови улици за да се предотвратят катастрофи

- Телескопи

По материали от:

www.albion-gallery.com


Add Comment