Facebook Pixel
Транспластично

Транспластично

Транспластично

Изложба на последните прозиведения на братята Campana

5 Юни – 10 Август 2007

Albion gallery, Llondon

Серията Трансплантично ни разказва фантастична история: в свят изграден от пластмаса и синтетична материя, плодородната земя е положена, като трансгенично творение. Естествените тъкани регенерират, като нелогичен отговор: природата израства от пластмасата и я побеждава.

Тази колекция капсулира много идеи изучавани от траекторията на Campana. Тя се свързва с идеите започнати през 2000 г със „стол – акула”, предизвикателният контраст: природа и пластмаса, топло истудено, неравната и гладката повърхност.

В края на 2005 година, дългогодишното търсенето в органична мода се трансформира в изложба на 31 прототипа, които са показани за първи път в галерия Albion в Лондон.

Обикновенни столове, многоседалкови столове, лампи, осветени метеори, облаци и острови са създадени чрез използване на еластичното предимство на естествените тъкани. Вземайки, като отправна точка пластмасов стол, прибавяйки воден съд, обикновен дървен стол и естествени тъкани се променя първоначалната форма. Впоследствие парчетат приемат органични форми и и се придава стойност и комфорт на първоначалният материал.

Всички парчета са направени ръчно и са от бразилската тъкан ”apuí’. Извличането на тази тъкан позволява да се запази биоразнообразието на дървото ”apuí’. Тези тъкани се отделят ръчно без инструмент или процес, който да нарани дървото.

В миналото всички бразилски тераси и кафета са били обзаведени с плетени мебели. Постепенно след време те били заместени от по – практичните и по – дълготрайните пластмасови мебели. Братята Campana са избрали да експериментират с тази идея и да върнат старата традиция с плетените мебели в нов вид, по много забавен начин. „Когато отида в работилницата, където част от колекцията Транспластично е направена аз изпитвам страст към възможностите на този материал. Аз открих еластичността на този проект и това е много задоволително. Това за мен има специално значение, защото когато напуснах училище правех плетени кошници. Отне ми 20 години за да оформя тази идея и да се върна към този привлекателен за мен материал от моите първи стъпки, като дизайнер.” Това са думите на Humberto Campana.

Братята Campana са поканени от Victoria and Albert Museum в Лондон да направят дизайна на тяхната градина. Тя ще бъде открита на 21 юли и ще продължи до 14 октомври 2007. Изложбата на братята Campana в галеиря Albion в Лондон, може да бъде посетена от 5 юни до 10 август 2007.

По материали от:

www.albion-gallery.com


Add Comment