Facebook Pixel
Модните тенденции в обзавеждането за 2008

Модните тенденции в обзавеждането за 2008

Всяка година се появяват нови тенденции при модата, дизайна и архитектурата на домовете. От Architectmagazin се опитват да отговорят как ще изглеждат жилищата в световен мащаб през 2008 г.

Тъй като цените на енергията ще останат високи и вероятно ще продължат да се покачват спрямо настоящите нива, то все повече собственици ще потърсят екологични алтернативи като соларни инсталации и батерии. Популярност ще набират и водните инсталации за събиране и пречистване на дъждовна вода с цел вторично използване. Освен спестяването на пари, подобно решение значително покачва стойността на имота.

Според прогнозите на специалистите, все повече ще стават и банките, които отпускат облекчена ипотека за собственици, които адаптират домовете си към природосъобразните тенденции. Компаниите-производители на обзавеждане също ще увеличат еко-продукцията си като по този начин ще стимулират купувачите да обзавеждат домовете си с екологични материали, без това да бъде в ущърб на добрия външен вид или с цената на огромен бюджет.

През тази година, очакванията са страстта на хората към интериорите да се насочи и към външните пространства на жилищата им. Все повече дворове ще се превръщат в екзотични кътове - стандартните басейни ще стават тропически оазиси, летните кухни ще се предпочитат, а градините ще заприличват на джунгли.

Уредите, които улесняват живота ни, стават все повече и все по-сложни. По-голям ще става броят на хората, които купуват компактни уреди с многофункционално предназначение и екологичен принцип на работа. В домовете все по-често ще се срещат решения, които до скоро се смятаха за авангардни и твърде концептуални. Понеже времето никога не стига за всичко, повечето от нас ще се доверяват повече на интериорни декоратори и дизайнери, отколкото на собственото си въображение и сили.

Както дрехите, така и обзавеждането се влияе от модата.

Ето някои тенденции за дома през 2008-ма

Материали

Кожа. Последните години в интериорния дизайн властваше минимализмът, но през 2008 се завръща луксът. Кожата отново е любимка на дизайнерите. Основният момент е успешната и комбинация с вълна и дърво в ретро стил. Еко тенденции. Запазват своето място в материалите за дома и представляват главно етичен въпрос пред производителите на мебели за използването на преработваеми материали.

Стилове

Метал. Бронзът, среброто и златото имат хипнотично въздействие в лампите, плотовете, аксесоарите. Прекрасно и изискано. Скандинавска инвазия. Скандинавският стил е шик във всички времена. Това важи и за 2008 - ма.

Цветове

Зеленото е хитовият "неутрален" цвят. То е идеалното допълнение към еко тендендиите. Светлите отенъци на зеленото ще се използват самостоятелно или в комбинация с кристално синьо, олицетворявайки природата. Усещането за хармония със земята се допълва от топло кафяво и пясъчно. Тези комбинации са изключително подходящи за банята, кухнята и дневната в един дом. Изискана елегантност - черно и бяло властват в жилището на разкоша - това с многото сребристи аксесоари, богато осветление и изобилие от текстил. За повече драматизъм са акцентите в червено и тъмно сиво. Основната спалня и хола са помещенията, в които може да бъде претворена тази изисканост.

Меки цветове. Налице е носталгия по по-простичкия начин на живот. Боровинково червено, тиквено оранжево, топло кафяво. Цветовете от тази палитра са подсказани от традицията на семейните занаяти и домашната кухня. Кадифените меки цветове доминират и в ръчно изработените аксесоари, създаващи чувство на уют и стабилност. Идеално решение за кухня и трапезария.

Освен това, поръчките на мебели и аксесоари по Интернет ще прави обзавеждането на дома максимално лесно и удобно за собствениците.


Add Comment