Facebook Pixel
Компактно обзавеждане на ваканционни жилища

Компактно обзавеждане на ваканционни жилища

Обзавеждането на малки по размер жилища е предизвикателство и изпитание за способностите на всеки дизайнер. Апартаментите тип „Студио” са все по-срещани и радващи се на интерес на купувачи – както за постоянно обитаване, така за отдаване под наем.

Тяхното обзавеждане обаче не е невъзможна мисия – ние от Фърниш БГ правим това успешно вече няколко години. На база на нашия опит искаме да споделим с Вас няколко основни момента при проектирането и обзавеждането на компактните апартаменти, които са доказали ефективността си:

Създаване на интериорен проект от дизайнер-професионалист

Неслучайно тове е първата стъпка към успешно изпълнение на целия проект: все още има хора, които подценяват необходимостта от труда на дипломирания дизайнер – грешка, чиито последствия неминуемо проличават в процеса на експлоатация на жилището.

При създаването на проекта се вземат предвид множество детайли – площ и разпределение на стаите, изложение, осветеност, изводи на ВиК и Ел.исталации, предназначение на жилището и всичко това – съобразено с бюджета и личните предпочитания на всеки клиент. Грешките при дизайна на компактните жилища се поправят с цената на много нерви и допълнителни усилия, които може да си спестите, ако поверите проектирането на дизайнер.

Проектиране и създаване на функционална кухня

При създаването на кухнята в компактните апартаменти от голямо значение е да се уточни какви уреди ще бъдат необходими и достатъчни и да не се натоварва с такива излишно, още повече, че рядко има място за поставянето им. Много собственици на малки ваканционни апартаменти не желаят поставянето на фурна, пералня или съдомиялна машина – за тях обикновено е достатъчно да има хладилник, котлони, абсорбатор и микровълнова фурна. Така не само спестяват средства, но и ценно пространство. Подходящо е и поставянето на ъглови и други изтеглящи механизми, позволяващи максимално използване на пространството.
Много функционално е и поставянето на маса като част от кухненския модул – тя може да бъде със стандартна височина или бар-маса. Добавят се подходящите столове и къта за хранене е готов. Стената над масата също може да се използва – поставяли сме шкафове, рафтове, полици за бутилки, дори телевизор. Използването на светли цветове и доброто осветление на кухнята също увеличава визуално пространството й.

Функционални мебели

Мебелите трябва да са практични, подходящи за дълга експлоатация и лесна поддръжка, като същевременно отговарят на всяко изискване за комфорт и естетика.

Активният сезон на експлоатация дефинира цялостната насока и атмосфера на обзавеждането - при летните жилища обзавеждането е по-лежерно, с изчистени форми и по-светли цветове. Интериорният текстил е лек и ефирен, а присъствието на повече метал и стъкло придава необходимата "прохлада" на цялостната атмосфера. При зимните жилища тенденцията е към използването на по-тъмни цветове, дървесни декори и атмосфера, създаваща повече топлина – но когато жилището и малко, подборът е труден и трябва да се избягва риска жилището да се „задуши” и визуално да се смали. В този случай основните цветове отново са в светлата и пастелна гама, а другите „зимни” декори и цветове са по-скоро допълващи ги.

Разтегаемият диван и важен основен елемент на мебелите, допълнен от разтегаем фотьойл. Малка холна маса, допълнена от ТВ секция с оптимално разпределение на шкафовете завършват добре обзаведената дневна.

Удачно е в същестуващите ниши да се изградят вградени гардероби и шкафове. Обикновено входното антре също е малко, а понякога липсва специално обособено такова, затова се поставя стенно пано със закачалки и огледало и малък шкаф за обувки.

Интериорен текстил и декорации

В компактните жилища не е подходящо за използването на тежки завеси, дамаски в тъмни цветове и тежки материи, както и поставянето на твърде много картини, вази, статуетки или други декорации. Най-подходящи за ефирните и блек-аут завеси, римските и ролетни щори, дамаските в нежни пастелни тонове, допълнени според конкретния интериор с ярки цветни акценти. Нашите дизайнери винаги предлагат оптимални решения за интериорното оформление на жилището с текстил и аксесоари.

В заключение може да добавим, че проектирането и обзавеждането на компактно жилище е трудна задача, но и най-малкото пространство може да се обзаведе функционално, красиво и уютно с помощта на дизайнер. Ще се радваме и Вие да станете един от нашите доволни клиенти и да се уверите в това от първо лице.


Add Comment