Facebook Pixel
Цветовете в интериора

Цветовете в интериора

Цветовете са едно от най-изразителните средства, използвани в интериора. Цветовата гама по-силно влияе на човека, отколкото стиловите особености или разположението на мебелите. Правилно подбрания цвят в зависимост от вкуса и характера на отделния човек допринася за настроението и дава положителен заряд.

Различните цветове предизвикват психическа реакция и така влияят не само на емоционалното, но и на психическото състояние на човека. Може би и Вие самите сте забелязали как в едни поемещения се чувствате леко и добре, а в други – неудобно. Непоследна роля за това играят цветовете. Главното условие за добро цветово оформление на интериора да има хоармония при съчетаването на различните цветове и оттенъци.

За хората, харесващи покой и уют, е най-добър избора на цветови нюанси на предпочитания цвят или по-светлите му оттенъци. На енергичните натури, водещи интензивен живот, най-много подхождат смели контрастни решения.

Избирайки цветова гама за помещенията е необходимо да се уточнят не само размерите им, но и на коя страна са прозорците, стилът ня обзавеждането и множество други фактори. Нашите дизайнери ще Ви помогнат правилно да изберете цветове за различните стаи на дома си, как да ги съчетаете добре, как да разширите визуално пространството.

Белият цвят привлича с простотата, чистотатат и изтънчеността си. Той създава усещане за простор. Чрез него и други много светли цветове помещенията се просветляват и разширяват, създава се ефект на въздушност. Той е добър при интериори в минималистичен стил. Ако е прекалено много обаче навява изолация, скука, разочарование, неуютност, затова е добре да бъде съчетан с предмети в други цветове. Не се препоръчва за детски стаи и спални.

Червеният цвят и със силно стимулиращо психиката действие и затова е често използван в помещения, където се изисква голяма активност – кухни, спорнти зали, приемни. Това е цветът на страстта, напрежението, хазарта. В домашния интериор е по-добре да се ограничи и да се използва в кухнята (стимулира апетита) и там, където ни прекарвате много време – в коридорите например. В детската стая би стимулирал децата към свръхактивност, затова не се препоръчва, достатъчно е да се използва като допълнителен акцент към вече избрания основен цвят.

Жълтият цвят е най-позитивния от цветния спектър, внушаващ радост и оптимизъм, прекрасно се съчетава с останалините цветове. Топлите слънчеви оттенъци практически не носят в себе си отрицателен заряд. Асоцияцията със слънцето носи неговата аура, оолицетворява мъдрост, въображение, спонтанност. Жълтият цвят е незаменим за създаване на атмосфера за интелектуална работа, той дава живот на другите цветове, превръщайки ярките цветни гами в ослепителни и връщайки прохладните цветове към живот. Затова той е фаворит в домашния интериор, пълнейки стаите с топлина и светлина.

Зеленият цвят представлява съчетание между синьо и жълто и традиционно се счита за цвят на покоя и хармонията. Вярва се, че има изцелителни и успокояващи свойства, увеличаващи толкова повече, колкото приглушен е той. Ярко зеленият цвят внася атмосфера на природа и живот, бледо зеленият е идеален за уединените ъгли в дома, за спалнята, банята. В зеления цвят се съчетават смиреност, изтънченост и чувство за чистота.

Пурпурният цвят може да се нарече цветът на манията за величие. В древни времена е било толкова трудно да бъде създаден и толкова скъп, че да го използват са можели само хора от най-висшата класа. Пурпурният цвят олицетворява богатство, екстравагантност и царственост. Това е цветът на мантиите на духовенството. В интериора внася драма и чуственост. Често се използва в интериора на бани. Счита се, че творческите натури обичат пурпурния цвят.

Розовият цвят не само провокира приветливост, но и понижава агресовността. Неслучайно казват, че оптимистите „гледат през розови очила” . Ако червения цвят говори за страст, то розовия по-скоро за нежност, затова се счита за цвета на женствеността. Колкото и да е бил тежък деня Ви, ако имате розово около себе си, няма да успеете да запазите агресивността си.

Кафевият цвят – цвета на земята и дърветата, напомня за камината и дома и затова е свързан с представата за комфорт. Забелязано е, че той е особено популярен в периоди на икономически недобри времена. Топлите неутрални цветове напомнят за непреходните ценности и внушават увереност, че предстоят по-добри дни. В интериора на кафевия цвят се гледа като на „уравнител”, приглушаващ другите цветове и, като дървесен цвят, подходящ за всеки интериор, създавайки добра е непринудена атмосфера.

Синият цвят е единот най-любимите цветове и ней-популярният сред студената цветова гама. Неговите варианти дават усещане за покой, имат ефект на освежаване и успокоение. Тъмно синият цвяте добър за дълобкия сън, придава царствена и сериозна атмосфера на помещенията, а светлото и интензивното синьо – очарование.

Сивият цвят – точното му определение е неутралност. Той е безпристрастен, формален, елегантен и пълен с достойнство. В него не достига топлота, което го прави тържестевен и дистанциран. В интериора може да изглежда унило. Светло сивият е по-приветлив, но не предлазполага към непринуденост. Доброто използване на сивият цвят зависи от самия климат на дома и изложението на стаите – не е подходящ за северни и тъмни помещения, в които не достига естествена светлина. Затова е нужно много добре да прецените къде и колко да го използвате в дома си.

Черният цвят е особено добър за контрасти и разделяне на другите цветове. На черен фон те изпъкват много изразително. Избирането на този цвят за основен говори за човек индивидулист, но в големи количества този цвят навява мрачно настроение, създава усещане за отсъствие на въздух, ограничение, теснота. По-добре е да се използва в качеството му на усилващ въздействието на другите цветове

Избирайки повече цветове за оформление на интериора, знайте, че един от тях трябва да преобладава. Не е нужно да избирате само топли или само студени цветове– към основния топъл цвят например трябва да подберете детайли в студен цвят и обратно.


Add Comment