Facebook Pixel
Средиземноморски стил в дома

Средиземноморски стил в дома

Името на този стил в интериорния дизайн идва от Средиземно море и по-скоро от бита на хората, живеещи в този регион. Отразява принципи на обзавеждането на дома на страните от северното крайбрежие – Испания, Гърция и Италия.

Семпли, устроени просто и функционални мебели са типични за Средиземноморието. В този стил е позволена фриволността – в една стая може да се видят дивам, два единични стола, съвсем различно кресло, керамична маса и разнотипни декоративни възглавнички.

Ако трябва да извлечем характерните мебели за средиземноморския стил, със сигурност ще трябва да отбележим масите от ковано желязо и изобщо присъствието му в стила. Столовете са обикновени, дървени или метални и са съвсем универсални - могат да бъдат използвани както в трапезарията, така и на балкона или в градината.

Подовете са керамични или изпълнени в непретенциозни мраморни плочи. Средиземноморският стил е в състояние да се конкурира с модернистичния, предлагайки естествени и чисти интериорни решения. Средиземноморските мозайки могат да се срещнат както в синьо-зелени лазурни цветове, така и в топли жълто-оранжеви нюанси.

Мебелите от една средиземносморска къща са характерни с ниската си височина и с богато инкрустираните си крака, които също са и плод на сложна дърворезба, заради често завитите навън краища. Вратите имат тежки брави. Тапетите с богати десени са един от най-характерните забележителности на средиземноморския дизайн. Освен това, тъй като акцентът върху стените е значителен, той е засилен и от стенописи и дървени рамки и пана. Най-популярното решение за подовата настилка са мозайките.

Керамиката е много популярна в средиземноморския стил, както за подови настилки, така и за облицовка на стените в интериора и екстериора. Обикновено е изрисувана във флорални или геометрични мотиви и дава много приятно и прохладно усещане. За подови настилки често се комбинира с мозайка и се получава характерен декоративен ефект.

Множеството детайли във вътрешната декорация са много характерни за този стил. Всяко свободно простраство се заема от бродирани възглавници, мраморни вази, статуетки, керамични съдове. Завесите са решени в пастени цветове, килимчетата са пръснати навсякъде по пода, панери с плодове отрупват масите.

източник: http://www.sgrada.com


Add Comment