Facebook Pixel
Как да проектираме правилно кухня

Как да проектираме правилно кухня

Предстои Ви изграждане на нова кухня или ремонтиране на страта? Предизвикателството е сериозно, затова бихме искали да споделим с Вас някои основни правила, които да следвате. С тях ще можете да превърнете кухнята във Вашето уютно и практично кътче.
Кухнята трябва да бъде както красива и удобна, така и правилно организирана. Готвенето не винаги е лесно. Понякога отнема много време и е наложително да има човек през цялото време в стаята. Освен това често около Вас има открит огън и горещи повърхности. Точно заради това всеки един детайл е от значение!
В последните години се наблюдава тенденция в интериора, при която кухнята, трапезарията и холът са обединени в едно помещение. Много дизайнери определят тези зони като местата, на които се семейството се събира най-често. В днешно време в кухнята се използват разнообразни материали с различна визия и устойчивост. Дизайнът е изчистен, с пастелни и ненатрапчиви цветове.
За да създадете своята практична кухня, тряба да спазите следните правила:


 • Придържайте се към правилото на триъгълника.. То е разработено в началото на 19 век от архитектката Грета Ликотски. В него се обръща внимание на най-важните точки на работа в кухнята - печка, хладилник и мивка. Дори в малките апартаменти, те са основните пунктове за работа. Затова трябва да бъдат разположени на върховете на триъгълника, а дължините на страните му не трябва да надвишават 2 метра. Така всеки използващ кухнята няма да има проблем с преместването между работните точки.
 • Изберете мястото за мивката. Обърнете внимание, че то се определя главно от изводите на водата и канала. Затова, когато планирате кухненския дизайн трябва да започне от тази точка.
 • Котлоните НЕ трябва да се намира на по-малко от 40 см от мивката. Наличието на свободни работни площи между мивката, печката и хладилника е много удобно, ако трябва да поставите нещо.
 • Газовите печки и котлони не трябва да се монтират в близост до прозореца. Течението може да изгаси огъня и да причини изтичане на газ.
 • Не Ви съветваме да поставяте висок хладилник по средата на кухнята. Така ще разделите работнота повърхност на части и ще Ви бъде неудобно, когато готвите. Често ще се налага да го заобикаляте и това може да доведе до инциденти. Препоръчваме Ви да го разположите в някой край близо до мивката.
 • Стелажите и допълнителните шкафове не трябва да се намират в работната зона. Те ще нарушат ергономиката на пространството и ще попречат на свободното движение по време на готвенето.
 • Цялото пространство на кухнята е разделено на работни, входни и трапезарни зони. В много малка стая можете временно да ги комбинирате със сгъваеми и плъзгащи се повърхности (плотове, седалки).

Типичните оформления на кухнята могат да бъдат:


 • ъглова или L-образна форма;
 • тристранна (U-образна);
 • линейна или права;
 • паралелно (от 2 прави линии).
 • • В комбинация с остров

Като правило площта на работния триъгълник на кухнята не трябва да надвишава 10 квадратни метра.

Как да увеличим площта на кухнята?

За кухни около 5 м2 използвайте всяко пространство максимално и монтирайте шкафове до тавана.
Ако искате голям хладилник, инесете го извън кухнята, за да не заема излишно място.
От голямо значение е цветният дизайн на малката кухня. Нежелани са тъмните нюанси, които визуално намаляват стаята.
Използвайте изтеглящи се допълнителни плотове и аксесоари, които да увеличат пространството за съхранение.

Дизайн на голяма кухня

Мислите, че в голяма кухня можете да монтирате всичко и да подреждате мебели, както искате. Но оформлението на голяма кухня се подчинява на същите правила като при малките.
За Помещенията с площ от повече от 16 м² не се вписва нито ъглова, нито паралелна кухня, защото една от работните точки ще бъде твърде далеч. В този случай можете да използвате острови и полуострови. Тези детайл от интериора разделят визуално работната и трапезарната площ и служи като удобно място за бързо хранене.
Изисквания за планиране: между две линии мебели, трябва да оставите достатъчно място, за да може човек да се движи свободно и да отваря вратите без затруднения. Минимално - от 1.2 м.

Ако са ви необходими допълнителни професионални съвети, за вашата кухня или за друго помещение в дома ви, не се колебайте да ни изпратите запитване на нашите дизайнери: info@furnish.bg

Още стандарти и размери:Add Comment