.


Как правилно да съчетаем цветовете на стените, пода и тавана

Цветовото решение на стаята е много важно за създаването на комфортно пространство. Съществуват различни хитрини с които на малките помощения да се вдъхне въздух, а просторните с много високи тавана да се направят уютни и топли. Нека разгледаме няколко варианта на цветово оформление на жилищни помещения, които могат да се използват от Вас при следващия ремонт.
 

КОНТРАСТНИ СЪЧЕТАНИЯ


ярки стени, светъл таван, тъмен под


Стая в която се използва контрастна цветова гама, винаги изглежда стилно и шикозно. В допълнение, съчетаването на светли цветове с наситени тъмни тонове може отлично да коригира някои недостатъци или да подчертае достойнствата на помещенията.

 

  • За стаи с ниски тавани:


За стените използвайте ярки и тъмни цветове, като примера на снимката, или тапет с вертилана шарка или орнаменти. Може да не слагате корниз на тавана или много тънък с ширина не повече от 5 см в цвета на стените. Тавана трябва да се остави светъл, а пода – много тъмен. Благодарение на равния и наситен цвят стените ще изглеждат по-високи, а тавана ще изглежда безтегловен и летящ. Избора на тъмен под не е случаен, тъй като именно той създава дълбочината на простраството.

  • За тесни стаи с ниски тавани:


Използва се същия приьом, като в първия вариант, но в допълнение една стена се прави по-светла и контрастна на останалите наситено-цветни стени. Така може визуално да се скъси прекалено дългата стая. Друг вариант е да се оформи прозореца (ако се намира на въпросната далечна стена) със светли завеси до пода, като корниза е на тавана.

В стаи с тъмни стени и под, е добре да се използват мебели с светли цветове, а декорациите и аксесуарите да са в ярки тонове. В неголеми помещения такива трикове придават необходимия обем. А ако искате зрително малко да „разместите: стените, тогава килима, дивана или леглото сложете напречно.

 

АКТУАЛЕН ГРАДИЕНТ


светъл таван, малко по-тъмни стени, тъмен под


Дневна, спалня и всяка друга стая в която се използват различни отенки на една цветова гама изглежда хармонично и традиционно. Ако сте привърженик на спокойния начин на живот и класиката ви харесва повече от другите стилове, тогава изберете цвят на черен шоколад за пода, какао за стените и кремаво за тавана. Плавното преминаване от тъмен към светъл тон носи хармония и спокойствие. Тази комбинация балансира и правилно разпределя натоварването на вертикалните и хоризонтални равнини.
Това цветово съчетание на стените, пода и тавана идеално се допълва с бели, тъмно кафяви и черни первази, врати и корнизи. Цветовете на мебелите, текстила и аксесоарите се избират според Вашите желания, но винаги съобразено с топлите тонове на стените и пода.

 

СВЕТЛИНА И ВЪЗДУХ


светъл таван, светли стени и тъмен под


Ако сте избрали тъм паркет или ламинат за стая с малки размери и невисок таван, не трябва да се притеснявате, че цвета на пода ще „открадне“ скъпоценните сантиметри височина. Съветваме ви да коригирате ситуацията като използвате за стените, тавана и завесите светли и прозрачни тонове. Первазите на вратите, корнизите и подовите первази също трябва да са бели или поне подходящ цветъл цвят.

 

ПРИВЛИЧАНЕ НА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ


тъмен таван, светли стени, тъмен под


светъл таван , тъмни стени, светъл под


Изглежда странно, но този способ може да е подходящ както за стаи с високи, така с ниски тавани. Важното е цвета на стените да е навсякъде само светъл или само тъмен, и съответно пода и тавана да са в тон противоположен на стените.

 

  • За стени с ниски тавани:


В този случай ще трябва да направите таван на две нива. Идеята е в това, да се боядива с тъмен цвят основния таван, а второто по-ниско ниво на таваа да бъде светъл цвят. С този трик визуално ще „повдигнете“ ниския таван. Светлите стени ще разширят пространството, а тъмния под ще уравновеси натоварената горна част на помещението.

Изпрати запитване

Моля попълнете всички полета коректно

Съгласен съм личните данни да бъдат обработени за целите на сайта.
Моля въведете четирите цифри под снимката